Vánoce v obrazech (zhodnocení)

28. prosince 2006 v 0:59 | -JM- |  Domácnost
Nedávno zhodnotil své první rodičovské vánoce p. Klíček. Zaujalo mě to, tak zde i můj pokus, a to formou fotoseriálu.

Základem všeho je dodržování běžného režimu. Takže i na Štědrý den byl Jáchym před desátou vystrčen na mráz a dal si svých několik obligátních hodin polárního spánku.
Jelikož mrňousek usíná naprosto vzorně již po několika drncnutích, svádělo počasí tohoto prosince k posezení venku. Samozřejmě jsem tam plnil důležité úkoly: a) hlídat, jestli potomstvo dobře usíná, a b) připravovat recenzi na blog. Tyto úkoly jsem tam plnil všechna dopoledne o vánocích, vždy se zeleným čajem.
Pro lepší představu zde příprava na recenzi v půdorysném pohledu.
Jelikož poslední dobou je jeden velký polední spánek málo, dali jsme Sargo hezký dárek, tj. nechali jsme ji na chvilku doma v klidu a vyrazili jsme s mrňousem na Štědrý den po 3. hodině na druhou fázi vymražování. Slunce již klesalo, ale o to hezčí to venku bylo.
Šli jsme až do Drahelčic, podívat se, jak pokročila výstavba řadovek. Polní cesta mezi Úhonicemi a Drahelčicemi je moje velice oblíbená. Bohužel zanikne pod přeložkou silnice 101.
U polní cesty čeká zvláštní překvápko. I tato opuštěná ďábelská hlava pozorovala odpolední západ slunce.
I my jsme pozorovali západ slunce nad silnicí č. 101.
Není divu, že po takové tůře byl Jášík v dokonalé náladě. Nechal nás nejen udělat rybu, ale i ji celkem v klidu sníst. Při rozbalování dárků pak ležel spokojeně na zemi a hrál si s balicími papíry. A co jsem skutečně nečekal, určitou pozornost věnoval i těm hračkám, co dostal!! Samozřejmě 90% pozornosti patřilo balicímu papíru, ale to jsme čekali.
Doma jsme pak zdokumentovali vánoční výzdobu. V pravé polovině snímku je náš vánoční stromek. Ano, měli jsme tolik darů, že úplně se v nich schoval! To si žijeme (když nám lidi pučujou).
Zde něco jako stromek č. 2.
Pokus o první štědrovečerní rodinné foto. Jak se může rozmazat fotka dělaná samospouští ze stativu? Záhady digi kompaktů jsou tajemné...
Na Štěpána jsem s Jášou podnikl ještě delší procházku, tentokrát směrem na Svárov. Prošel jsem si novou zástavbu a poprvé si uvědomil, že Svárov plynule navazuje na Červený Újezd. Taky je tam současně hranice okresu Praha-západ a Beroun, takže je to vlastně taková zeměpisná zajímavost.
Velice se mi líbil tento začátek pěšiny ze Svárova (stanoviště fotografa) do Č. Újezda (domy v pozadí). Přes tu meziobecní louku vede různých koníčko-pejsko-joggingo-kočárkových cest více. Není divu, že tyto dvě obce silně bojují proti přeložce silnice, která by měla zaplnit právě onu louku a protnout právě třeba tuhle pěšinu. I zde na snímku v dálce vidět právě přijíždět skupinu děvčat na koních. Po této pěšině jsme nešli, ale do Újezda jsme při naší anabázi nakonec stejně přišli jinudy, když jsem trochu zkoušel prorážet neznámým terénem cestu do Ptic.
Do Svárova jsem vyrazil původně podívat se zblízka na jeden dům, který tam letos postavili a ze silnice mi připadal barevně i jinak docela hodně blízký našemu. Inspirace? Spíš ale jen náhoda, protože jsou to základní barvy, malé rozměry a celkem základní tvar, které není nutno znovu vynalézat. V rohu pro porovnání fotka našeho domu.
Závěr slohové práce: letošní vánoce hodnotím vysloveně kladně:-) I když jsou zcela bez sněhu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zigrin Zigrin | Web | 28. prosince 2006 v 1:21 | Reagovat

Pěkný. Takový upřímný....

2 LittleKey LittleKey | 28. prosince 2006 v 10:56 | Reagovat

Krásné fotky. Já venku fotit nemůžu. Mrňous již sice kočár nebojkotuje, ale musí být v neustálém pohybu, jinak se vzbudí. A za chůze fotit neumím.

Váš pískomil (nebo pískomyl, teda jestli ho používá kesprchování místo vody, tak by mohl být s tvrdým :-)? Já myslel, že je větší. Myslel jsem, že je velikosti morčete.

3 JR JR | Web | 28. prosince 2006 v 11:08 | Reagovat

Pěkný článek a zdařilé fotografie především!

Vánoce už samozřejmě komentovat nebudu, snad jen, že máte snad ještě menší stromeček než my a to je co říct.

Ale ty fotky: právě čtu příručku k fotografování od National Geographic (už druhou), co jsem si nadělil k Vánocům a na tvém příkladu vidím jak správně postupuješ co se týče kompozice a linií! To se cení, tohleto....

Výhrady by se samozřejmě našly, ale snímky č.1,3 a 7 považuji vskutku za výtečné!

Jo a ještě jedna technická poznámka k snímku č.3 - nepsals tam, že piješ "ZELENÝ" čaj? Mě to teda drásá oči, má-li tohle být zelený čaj...

4 DJr DJr | 28. prosince 2006 v 11:31 | Reagovat

Já snad ani nebudu říkat/psát, jak se mi obrazová reportáž líbí. Před lety jsem přispíval do L+K - dokonce za honorář (proto výjimečně má redakční zkratka DJr), ale nyní je to s focením bída. Dokonce jsem začal používat venkovní displej! Oceňuji fotografii s letadlem, tuto dopravu já rád, neb mne živí :o).

5 Sargo Sargo | 28. prosince 2006 v 12:10 | Reagovat

LK: písek má rád, i se jím myje, takže nakonec "i"... :-)) Jsou o dost menší než morce, i když větší, než křeček. Možná velcí jako větší druhy křečků, ale ne jakokupříkladu křeček polní :-D

JR: snažíme se propagovat rozumnou kompozici, ale občas prostě zvítězí obsah nad formou, zvláště když přijde na rodinné fotky... :-))

A správně jsi to poznal i z fotografie! Jednou si totiž, a zrovna v den focení, udělal omylem roibos! :-D :-D

Djr: tak doufám, že přijdeš ocenit pak i můj bloček, neb jich ho mám rozchystaný, a na fotografie neméně bohatý :-D

6 jm jm | 28. prosince 2006 v 16:39 | Reagovat

Přátelé - děkuji všem velice za pochvalu!!

Cením Vaši zdvořilost, neboť sám jsem si dobře vědom omezení svých snímků, natož těchto kompaktních výstupů:-)

LK: Dnes jsme byli opět. Též se při zastavování budí, ale buď pak zase usne nebo alespoň se zklidní. Ale jde o to, že fotím při venkovním spánku č. 2, tj. cca mezi 15 - 17 hod. Velký polední spánek (10 - 13) koná zásadně v nehybném kočáru na zahradě - tam by ho budila asi i jízda.

JR: Tak, ano zásadní kompoziční zásady z Photolife se snažím držet. Ne vždy to vyjde. Snímek č. 3 vymyslela a - pochopitelně - realizovala Sargo; ona má lepší fotografické vidění než já.

S tim čajem asi budeš mít pravdu, že to je asi ne zelený.

DJ: co to je L+K? Jinak, koně okolo domu a letadla v dálce patří k naší lokalitě. Ale když se ty letadla moc přiblíží, tak jejich přítelem nejsem. Se sympatiemi sleduju i veškeré obstrukce proti té nové dráze na Ruzyni, protože ta bude o pár set metrů blíž k nám a to už může být kritické.

7 DJr to JM DJr to JM | 28. prosince 2006 v 20:37 | Reagovat

Letectví a kosmonautika jediný odborný časopis svého druhu ve své době.

S tou dráhou bych to neviděl tak kriticky, jestli správně odhaduju Vaše bydliště, tak nad Vaším domem budou mít stroje už přijatelnou výšku, navíc doba přeje občanům a naštěstí motory jsou snesitelnější a snesitelnější.

Nicméně rozumím pohnutkám a taky mi vadí hluk z letadel, pokud nejsem v práci na letišti (apropos taky nám létají nad domem, bydlíme nějakejch 14 km SZ od Vás :o). Proto létám na větroních, bez motoru, bez vibrací, nesmrdí.

P.S.

Tak Photolife? Už začali fandit digitální fotografii?

8 jm jm | 28. prosince 2006 v 20:46 | Reagovat

Photolife: oni jí vždy fandili, akorát řikají, že se má používat tam, kde má lepší výsledky než film:-)

To s tou výškou je pěkná teorie, ale některé dny lítá už dnes spoustu letadel přímo nám nad barákem a jsou sakra nízko. Když jsem si přes léto větral, tak před pátou už to dunělo a to nepotěší. A ta nová dráhá je myslím o 1500 m blíž k nám.

9 Sargo Sargo | 28. prosince 2006 v 23:24 | Reagovat

Letadla jsou tu v pohodě, ty můžou vadit jenom naprostému vymejšlivkovi, jako je pan JM :-D

10 Chachina Chachina | 1. ledna 2007 v 19:55 | Reagovat

jm: Musím se přidat, ty venkovní fotky máš super.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama