Odkolku, třes se! (téma jídlo)

18. listopadu 2006 v 10:49 | -JM- |  Domácnost
Manželka pojala před časem záměr péci si doma chléb.

Zprvu jsem to nebral vůbec vážně. Ale realita mě dostihla. Myslel jsem si, jak jsem fikaný, když jsem v obchodě odložil nákup nějaké pekárny ETA s tím, že z webu to koupíme levněji. Což byla pravda, avšak čas získaný tímto odkladem Sargo využila ke studiu internetových diskusí (o diskusích viz článek Sargo) o pečení chleba, a náhle z ETY byla značka z prazvláštním názvem Unold.
Nemusím dodávat, že Unold se od ETA liší nejen názvem, ale i cenou; pokusy chlácholit mě tím, že Unold je prý dobrý německý technický výrobek, nemohly zhojit moje rozvrtaná kolena.
Zcela příznačné bylo, že Sargo začala šířit zhoubný impuls k pořizování pecí mezi ostatní mangelky (jak jsem se dozvídal od příslušných mangelů) ještě před tím, než jsme vůbec nějaký chleba upekli.
Musím však uznat, že se vrhla na pečení odpovědně. První večer se musel nechat proběhnout jeden cyklus naprázdno, aby to vyčichlo, ale hned druhý den jsme měli první pecen.
Samozřejmě od toho prvního jsme nic nečekali; byl trochu neforemný a ani chuťově se tolik nevydařil. Avšak již tento chléb č. 1 byl přinejmenším poživatelný.
Chléb č. 2 (zde foto) se přiblížil slušné potravině již ve všech směrech - chuti i tvaru. Už si přesně nepamatuji, ale myslím, že se snědl zčásti.
Nebojte se, nebudu zavádět rubriku Chleba, kam bych dával fotky všech chlebů. Dám ještě fotku chleba č. 3 z pátečního večera, který se již skutečně vydařil. Stala se nám ta nehoda, že byl hotov kolem půlnoci, když jsme zrovna dovařili i velice vydařený gulášek na sobotu. Tak jsme byli nuceni obé hned vyzkoušet a s velkým úspěchem.
Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Už jsme měli i docela vydařený první mazanec a těch receptů je prý hodně. Pochopil jsem, že hlavní výhodou má být nějaký bezlepkový chleba, co je vhodný pro mrňavé mrňouse.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hlander Hlander | 19. listopadu 2006 v 20:41 | Reagovat

Já chci rubriku "chleba" !!! :-DD

A budu psát zasvěcené komentáře o elegantním tvaru a esteticky velmi vydařených  zaoblených růžcích, jež společně s kůrkou barvy jarní zeminy po prvním deštíku a  zrníčky kvalitního maku, vytvářejí skvostný umělecko-gastronomický zážitek, v pravdě vlastní výtvoru, jež po tisíciletí pozvedá úroveň lidských obydlí.

Celou terminologii, srovnatelnou s hodnocením vín a čajů, ten chleba bude mít. Jen tu rubriku zřídit ;-D

Musím uznat, že nejen vůně čerstvě upečeného chleba je naprosto skvělá a začínají se mi sbíhat sliny. Čekejte návštěvu ;-)

2 jm jm | Web | 19. listopadu 2006 v 21:05 | Reagovat

Díky:-) chleba zřizovat nebudu, už takhle málokdo stíhá číst jeden článek denně.

Už ty pohledy jsou sporný: zaujaly asi jen Tebe a ještě jsem Tě pak označil nešikovně, že toužíš se producírovat na blogu...

3 Hlander Hlander | 19. listopadu 2006 v 21:30 | Reagovat

Však já si dělám srandu :-)

A tím s pohledy se nezatěžuj, vysvětlilo se to rychle ;-)

4 - J - - J - | 19. listopadu 2006 v 21:57 | Reagovat

K té první fotce bych měl amatérskou (trouby a zkušeností nemaje) otázku :

Takovouhle barvu to vevnitř MĚLO mít ? Na první pohled to vypadá trochu jako tousťák zapomenutý na dně spíže alespoň půl roku ... za svobodna se mi tato drobná opomenutí občas stávala :o)))

Kdy bude domácí mouka z vlastního lánu ??? :o)))

5 jm jm | 20. listopadu 2006 v 7:20 | Reagovat

-J-: to neni vevnitř! to je nenakrojenej chleba posypanej zvenku mákem...:-) Nebylo moc fotek na výběr - Kačenka to nechtěla fotit vůbec, ale trval jsem na zdokumentování.

6 Sargo Sargo | 20. listopadu 2006 v 10:29 | Reagovat

Hlander: možná se ale dočkáš rubriky "chleba" na blogu soudružském konkurenčním. Chytlo mě to natolik, že s nejlepšími recepty se patrně budu cítit potřebu podělit :-D Zrovna ten ze včerejška... mmm! :-))

-J- : Uááá... příliš mnoho máku, a ještě se propadl (což, jak mi zkušení pekaři víme, způsobuje příliš mnoho tekutin ;-)), proto ten podivný tvar - pohled... :-))

7 Chachina Chachina | 20. listopadu 2006 v 20:30 | Reagovat

jm: Na to padlo hodně makovic, že? :-))

8 jm jm | Web | 21. listopadu 2006 v 8:51 | Reagovat

ch: to jen tak vypadá. Ale na máku se nesmí šetřit!:-)

9 lekarnik MB lekarnik MB | 21. listopadu 2006 v 17:15 | Reagovat

Omlouvám se za přízemní dotaz, ale kolik taková domácí přípravna božího daru koštuje? Kolik tisíců těch kvádříků je třeba upéct, aby si spotřebitel mohl spokojeně zamnout ruce a konstatovat, že šumavan za 12,50 je proti jeho komisárku předraženou pochutinou?

10 Sargo Sargo | 21. listopadu 2006 v 21:33 | Reagovat

MB: protivné šťouraly nemá nikdo rád!

:-D

11 jm jm | Web | 22. listopadu 2006 v 10:29 | Reagovat

lékárník: to není přízemní dotaz - to byl můj první dotaz!

šumavan bychom úplně imitovat asi nedokázali, ale domácí komisárek mu nejbližší by stál cca 7 Kč (tvrdí to alespoň Sargo). Pekárna stála 4 litry, takže za tisíc komisárků si na sebe vydělá:-)

12 Chachina Chachina | 22. listopadu 2006 v 15:52 | Reagovat

jm: Když o tom máku tak uvažuju.... tak mě momentálně (pod tlakem otázek staršího dítěte a sledování trhání časopisu mladším dítětem) napadá úplně jiné využití :-)

13 LittleKey LittleKey | 22. listopadu 2006 v 19:49 | Reagovat

MB: Propočítával jsem si to, hned jak jsem se dočetl, že se to vyplatí:-) Zhruba za tři roky. A to jsem bral Šumavu za 20 Kč. Nekonec jsem si to nechal pro sebe, vedom si toho, že by to stejně nemělo úspěch a byl bych pravděpodobně opět nazván lakomou Barkou.

14 Sargo Sargo | 23. listopadu 2006 v 10:18 | Reagovat

LK: "vyplatí" se to spíš díky tomu, že ten chleba je opravdu o hodně lepší - a že se v tom dají péct i jiné věci :-) Jinak díky za propočet, vzhledem k tomu, že milá pekárna bude mít rozhodně delší životnost, se to opravdu vyplatí i finančně ;-) Zajímavé :-)

15 lekarnik MB lekarnik MB | 23. listopadu 2006 v 17:36 | Reagovat

tomu rozumím - chleba z pekárny za 4 litry prostě MUSÍ jejímu šťastnému majiteli chutnat líp.

Takhle jsem si nedávno koupil ve vinotéce bio olivy, který byly asi o 30 kaček dražší než běžný průměr. Byly obrovský a strašně přesolený a trochu víc nakyslý, ALE za tu třicku navíc byly prostě božský a snědly se. :-)))

16 Sargo Sargo | 23. listopadu 2006 v 23:05 | Reagovat

Tak tímhle efektem, k žalu pana JM, netrpím... :-D

17 jm jm | Web | 24. listopadu 2006 v 8:54 | Reagovat

pozor, abychom si psychologicky rozuměli: já mám opačný efekt - mně chutná nejvíc to, co se pořídilo levně!

18 LittleKey LittleKey | 24. listopadu 2006 v 14:00 | Reagovat

To je taky v pořádku. Takže chleba z pekárny si můžeš začít vychutnávat zhruba za tři roky:-)

19 lekarnik MB lekarnik MB | 28. listopadu 2006 v 14:13 | Reagovat

pokud se týče nákladů a přínosu domácího chleba pro zdraví a světový mír, pak mohu vřele doporučit pořízení ručního kamenného mlýnku na mouku.

Zrno bude rozemleto na krásně hrubé kousky podporující přátelské střevní bakterie a peristaltiku a navíc pravidelným otáčením žernovů se posiluje ramenní pletenec, biceps a triceps.  Při ručním mletí vznikají pouze biologické odpady. Především však mouka takto získaná bude o mnoho levnější než ten komerční dvounulkový paskvil, kterým mezinárodní obchodní řetězce způsobují globální oteplování.

V kombinaci s domácí pekárnou by tak mohla cena domácího chleba dramaticky poklesnout téměř k nule a urychlit návratnost nákladů.

20 Sargo Sargo | 29. listopadu 2006 v 17:52 | Reagovat

LK: závist ti z hlasu přímo ukapává :-P

MB: Z dvounulky se chleba nepeče ;-)

21 jm jm | Web | 29. listopadu 2006 v 18:36 | Reagovat

mgr.: to si nemusíme povídat, že jsem se nesmiřoval snadno s pečením...

22 lekarnik MB lekarnik MB | 30. listopadu 2006 v 13:37 | Reagovat

Sargo: dvounulka znamená, že je dvakrát tak laciná?

23 hablina hablina | 3. května 2007 v 19:25 | Reagovat

supéééér

24 Sargo Sargo | 6. května 2007 v 21:49 | Reagovat

MB: nikoli. :-))

Hablina: viď! :-D

25 DolceVita DolceVita | Web | 17. července 2007 v 10:01 | Reagovat

Na podporu světového míru a na zpomalení globálního oteplování vyhazuji svou domácí pekárnu z okna ven :-) Člověk by neřekl, kam se snahou o přípravu domácího chleba může dostat :-) Po třech letech soužití se svou domácí pekárnou jsem přišla asi na následující: první rok jsem kolem ní chodila, druhý rok jsem si na ni troufla a zklamala jsem místního pekaře, neboť jsem se zdokonalovala v pečení domácího chleba systémem pokus - omyl (slepice od sousedů neprotestovaly a zvykly si snídat ranní čerstvě pečený chléb! jako výraz poděkování jsem od těchto šťastných slepic zavalena kartonem domácích vajec týdně :-) Třetí rok jsem pochopila, že cestou k pekaři se život přeci jenom rozveselí, člověk si pokecá a má pocit, že dává šanci všem pekařům k tomu, aby se jejich pracovní situace zlepšila. Chleba peču jenom sporadicky, obvykle když mám den "blbec" a potřebuji se uklidnit. Ta vůně čerstvě pečeného chleba je nejlepší terapie! Asi si tu pekárnu nechám :-) Dobré jídlo je věc veskrze pozitivní, tak je fajn, že i zde se o něm tak trochu povídá :-) Na mých stránkách se o něm "nažvaní" o něco víc. Zdravím zdejší společenství z diskuse o "chlebovém bochníku" :-) Šárka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama